Yapay zekâ 1.500 iklim politikası üzerinde analiz yaptı: İşe yarayanlar hangileri?
Dünya genelinde iklim değişikliğiyle mücadele etmek amacıyla uygulanan 1.500 politikayı analiz eden araştırmacılar, yalnızca 63 müdahalenin karbon emisyonlarını önemli ölçüde azalttığını tespit etti. Science dergisinde yayımlanan çalışmaya göre, birden fazla aracı bir araya getiren politikalar, tek başına uygulanan tedbirlerden daha etkili oldu.
63 Politika Emisyonları %19 Azalttı
Çalışma kapsamında, 35 ülkede uygulanan ve ortalama %19 oranında emisyon azalmasına yol açan 63 politika belirlendi. Bu politikaların birçoğu, iki veya daha fazla aracın bir arada kullanıldığı politikalardı. Bu 63 politika, 0,6 ile 1,8 gigaton (Gt) arasında CO2 eşdeğeri emisyon azaltımı sağladı.
Potsdam İklim Etki Araştırmaları Enstitüsü'nden araştırmacı Annika Stechemesser, "Doğru politika karışımını kullanmak, çok sayıda politika uygulamaktan daha önemlidir," dedi. Örneğin, İngiltere’de kömürle çalışan enerji santrallerinin kapatılması, minimum karbon fiyatı gibi fiyatlandırma mekanizmalarıyla birlikte kullanıldığı için etkili oldu. Norveç’te ise, içten yanmalı motorlu araçların yasaklanması, elektrikli araçları daha ucuz hale getiren fiyat teşvikleriyle desteklendiğinde en etkili sonuçlar elde edildi.
Farklı Sektörler için Farklı Çözümler
Araştırma, 1998-2022 yılları arasında 41 ülkede uygulanan 1.500 iklim politikasını inceledi. Bu politikalar, emisyon ticaret sistemlerinden fosil yakıt sübvansiyon reformlarına kadar 48 farklı kategoride sınıflandırıldı. Çalışma, binalar, elektrik, sanayi ve ulaşım gibi yüksek emisyonlu dört sektörde büyük emisyon azaltımlarını belirlemek için makine öğrenimi ve istatistiksel analiz yöntemlerini birleştirdi.
Araştırma sonuçlarına göre, belirli politika kombinasyonları belirli sektörlerde ve ekonomilerde daha etkili oldu. Örneğin, elektrik üretimi ile ilgili emisyonların azaltılmasında enerji vergileri gibi fiyatlandırma müdahaleleri yüksek gelirli ülkelerde daha etkili olurken, düşük ve orta gelirli ülkelerde bu etkiler daha az görüldü.
Bu çalışma, mevcut iklim politikalarının büyük kısmının etkisiz olduğunu ortaya koyarak, dünya genelinde politikaların yeniden değerlendirilmesi ve iyileştirilmesi gerektiğine dair önemli bir uyarı niteliği taşıyor. Birleşmiş Milletler’e göre, mevcut politikalarla dünya 2030 yılına kadar, küresel ısınmayı sanayi öncesi seviyelere göre 2 °C'nin altında tutmak için gereken düzeyin 15 Gt CO2 eşdeğeri üzerinde emisyon üretmeye devam edecek.