Huawei'nin HarmonyOS işletim sistemi Çin'de Windows ve Android'e alternatif oluyor

Güney Çin'in teknoloji merkezi Shenzhen'de bulunan Harmony Ekosistem İnovasyon Merkezi, Çin'in yazılım geleceğine dair çarpıcı bir vizyon sunuyor.

Huawei'nin HarmonyOS işletim sistemi Çin'de Windows ve Android'e alternatif oluyor

Güney Çin'in Shenzhen kentinde yer alan Harmony Ekosistem İnovasyon Merkezi'nde, bir drone, iki ayaklı bir robot, süpermarket kasası ve diğer cihazlar, Çin'in yazılım geleceğine dair bir vizyonu gözler önüne seriyor. Bu vizyonda, Çin'in ulusal şampiyonu Huawei tarafından geliştirilen bir işletim sistemi, Windows ve Android'in yerini alıyor.

Huawei'nin beş yıl önce ABD yaptırımları nedeniyle Google'ın Android desteğinden mahrum kalmasının ardından başlattığı açık kaynaklı işletim sistemi OpenHarmony, Shenzhen'deki bu merkezde yoğun bir şekilde teşvik ediliyor. Çin hükümeti ve yerel işletmeler, bu işletim sistemini geliştirmeleri için cesaretlendiriliyor. OpenHarmony, Çin'de "ulusal işletim sistemi" olarak tanıtılıyor ve bu stratejik hamle, Batı işletim sistemlerinin Çin pazarındaki payını azaltabilir.

Teknoloji Bağımsızlığı ve Huawei'nin Rolü

Huawei, kendi geliştirdiği HarmonyOS ile Çin'in teknoloji bağımsızlığı hedeflerine katkıda bulunuyor. 2024'ün ilk çeyreğinde, Huawei'nin HarmonyOS'u, Apple'ın iOS'unu geride bırakarak Çin'de en çok satan ikinci mobil işletim sistemi oldu. Şirket, ayrıca bu yıl veya gelecek yıl HarmonyOS'u PC'lere de getirmeyi planlıyor.

Huawei, OpenHarmony'nin sahibi olan OpenAtom Vakfı'na 2020 ve 2021'de bu işletim sisteminin kaynak kodunu devretti. Ancak hem inovasyon merkezi hem de hükümet belgeleri, HarmonyOS ve OpenHarmony'yi geniş bir Harmony ekosisteminin parçası olarak birbiriyle ilişkilendiriyor.

Çin, 2019'da Huawei'ye yönelik ticaret kısıtlamalarının ardından kendi kendine yeterlilik çabalarını artırdı. Bu kapsamda, Windows'un devlet bilgisayarlarında kullanımını yasakladı ve Linux tabanlı işletim sistemlerine yöneldi. HarmonyOS'un bu yıl piyasaya sürülen "saf" sürümü, Android tabanlı uygulamaları desteklemiyor ve Çin'in uygulama ekosistemini küresel pazardan daha da ayırıyor.

Harmony Ekosistemi ve Gelecek Vizyonu

Huawei'nin yıllık raporuna göre, OpenHarmony geçen yıl akıllı cihazlar için en hızlı büyüyen açık kaynaklı işletim sistemi oldu ve 70'ten fazla kuruluş bu işletim sistemine katkıda bulundu. Huawei, HarmonyOS'un, iOS ve Android'e alternatif yeni bir işletim sistemi olarak küresel ölçekte büyüyeceğini öngörüyor.

Shenzhen, Harmony ekosistemine güçlü destek veriyor ve ülke genelinde 10 farklı şehirde daha Harmony merkezlerinin açılması planlanıyor. HarmonyOS şu anda 900 milyondan fazla cihazda çalışıyor ve 2,4 milyon geliştirici bu ekosistem üzerinde kodlama yapıyor.

Huawei'nin HarmonyOS ve OpenHarmony'ye yaptığı yatırımlar, Çin'in teknoloji bağımsızlığı yolunda önemli bir adım olarak görülüyor ve bu işletim sistemlerinin gelecekte daha da yaygınlaşması bekleniyor.