Birleşik Krallık, Mars keşif görevinde öncü rol üstleniyor

Birleşik Krallık, Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) ExoMars programında hayati bir görev üstlenerek Rosalind Franklin gezgininin geliştirilmesinde önemli ilerleme kaydetti. Gezgin, Mars’ta yaşam izlerini araştırmak için gezegenin yüzeyinin iki metre altına kadar sondaj yapabilecek.
ESA yetkilileri, Rosalind Franklin gezgininin 2028 yılında fırlatılması ve 2030 yılında Kızıl Gezegen’e inmesinin planlandığını açıkladı. Airbus UK’nin 150 milyon sterlin değerindeki sözleşme kapsamında iniş platformunu tasarlayıp inşa edeceği bildirildi.
“Bu platform, gezginin Mars yüzeyine güvenli bir şekilde ulaşmasını sağlayacak gelişmiş paraşüt ve itici sistemlerle donatılacak,” diyen proje yöneticileri, iniş operasyonunun hassasiyetle gerçekleştirileceğini vurguladı.
Bilim insanları, gezginin Mars yüzeyine vardıktan sonra 4 milyar yıla kadar eskiye dayanan toprak örneklerini toplayabileceğini ve bunların geçmiş yaşam formlarına dair ipuçları içerebileceğini belirtiyor.
Uzmanlar, ExoMars projesinin Rusya ile işbirliğinin askıya alınmasının ardından önemli gecikmeler yaşadığını hatırlatıyor. Bu durumun, Airbus UK tarafından geliştirilen yeni iniş platformu gibi alternatif çözümlerin ortaya çıkmasına yol açtığı kaydedildi.
Birleşik Krallık Uzay Ajansı sözcüsü, “Bu misyondaki rolümüz, ülkemizin uzay keşfi alanındaki uzmanlığını ve Mars’ın sırlarını çözme konusundaki uluslararası çabalara olan bağlılığımızı gösteriyor,” açıklamasında bulundu.